//
you're reading...
uncategorised

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους πρόσφυγες στην Κύπρο;

No-One-Chooses-300x225

Είμαστε όλοι μάρτυρες των δραματικών καταστάσεων που βιώνουν οι πρόσφυγες τον τελευταίο καιρό, στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση  μετά από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε επίσης παρατηρήσει οτι πολλοί αναρωτιούνται πως μπορούν να βοηθήσουν.  Μπορεί η Κύπρος να μην είναι το σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων όπως αλλού, αλλά υπάρχουν και εδώ πρόσφυγες που έφυγαν από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και αγωνίζονται να επιβιώσουν και να παρέχουν τα αναγκαία για τις οικογένειές τους.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες τους:

 

Είδη πρώτης ανάγκης

Υπάρχει μια σειρά ειδών τα οποία είναι άμεσα αναγκαία και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μαζευτούν: Αυτα περιλαμβάνουν: φαγητό, ρουχισμό , παπούτσια (καλύτερα snickers/αθλητικά) ,σχολικά είδη,σχολικό ρουχισμό,  βρεφικά/ παιδικά ειδη ( ρουχισμό, βρεφικές τροφές, καροτσάκια, πάνες, βιβλιά,παιχνίδια) και διάφορα είδη υγιεινής σώματος(σερβιέτες / σαμπουάν / σαπούνι / οδοντόκρεμα/) και βρεφικά έπιπλα.

Mπορείτε να τα παραδώσετε στο Future Worlds Centre (Προμηθέως 5, Λευκωσία) ή επικοινωνήστε στα πιο κάτω emails:  elena_had@futureworldscenter.org   –   alexiasolomonidou@futureworldscenter.org

Χρηματική εισφορά

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό σε χρηματικές εισφορές  για να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πρόσφυγες. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν περιμένουμε κάτι πέρα από τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνεισφέρουν όσοι μπορούν. Ρίξτε μια ματιά για περισσότερες πληροφορίες στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτόν τον τομέα:Raise funds and awareness  Get involved as a company

Επιπλέον, πολλά ΜΚΟ   έχουν ανάγκη από γενικό εξοπλισμό γραφείου  όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και  έπιπλα.

Γινε εθελοντής

Στο Future Worlds Center έχουμε πάντα ευκαιρίες για τα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν  εθελοντικά. Ανάλογα με τις ικανότητές σας μπορείτε να προσφέρετε λίγο από το χρόνο σας για να παρέχετε υποστήριξη σε διάφορους τομεις οπως : μαθήματα γλώσσας, λογιστικές και  νομικές υπηρεσίες, συγκέντρωση εισφορών ή mentoring. Το Humanitarian Affairs Unit του οργανισμού μας προσφέρει μια σειρά από μαθήματα, εργαστήρια και ομάδες κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης οι οποίες στηρίζονται συχνά σε εθελοντές.  Ευπρόσδεκτες είναι και οι ιδέες για  διδασκαλία ενός νεου μαθήματος.

Δράσε

Ενημερωσου και ενημερωσε. Στην ιστοσελίδα μας  μπορείτε να βρέιτε  εύκολα και προσβάσιμα πληροφοριες σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου. Η επαρκής πληροφόρηση και ενημέρωση είναι κρίσιμης σημασίας αφού η πλήρης διαφώτηση και ενημέρωση  της κοινωνίας θα βοηθήσει τόσο στην υποστηρίξη των προσφύγων αλλα και στην προστασία τους απο καθε μορφής ρατσισμου και κοινωνικών διακρίσεων. Ακολουθήστε τα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες των ΜΚΟ, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαβάστε ειδήσεις και άρθρα με κριτική ματιά για τον ρατσισμό, την προσφυγιά και την μετανάστευση από όλο τον κόσμο και προωθήστε τα.

Η υποστήριξη και η ένταξη των προσφύγων είναι μια κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από το κράτος και τις κοινωνικές υπηρεσίες του και όχι μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Να είμαστε κριτικοί απέναντι στις πολιτικές προσπάθειες οικοδόμησης μιας Ευρώπης φρούριο.  Να απαιτούμε και να περιμένουμε  πολύ περισσότερα απο την κυβέρνηση, το κράτος, τα πολιτικά κόμματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα πιο πάνω και να ασκούμε πίεση με κάθε δυνατό μέσο. Να δραστηριοποιούμαστε σε τοπικές ή διεθνείς αντιρατσιστικές κινησεις και οργανώσεις και να ωθούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εντάξουν και να ενδυναμώσουν τους πρόσφυγες στους χώρους εργασίας.  Μην ξεχνάτε ότι οι λόγοι που οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους συχνά σχετίζονται με τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες των δικών μας ευρωπαϊκών κρατών καi κυβερνήσεων. Να είμαστε κριτικοί σε τέτοιου είδους πολιτικές και δραστηριότητες. Προωθήστε και ενημερώστε ότι κάθε ανθρώπος  έχει δικαίωμα να αναζητα καταφύγιο, για μια καλύτερη ζωη για αυτόν και για την οικογένεια του.

Tα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται για όλους. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

elena_had@futureworldscenter.org  – alexiasolomonidou@futureworldscenter.org  – hau@futureworldscenter.org

Future Worlds Center – Humanitarian Affairs Unit

Προμηθέως 5, 1065 Λευκωσία, Κύπρος +357 22873820

Άλλες σχετικές οργανώσεις και ΜΚΟ: UNHCR Cyprus, CARITAS, KISA, Cyprus Stop Trafficking, Red Cross, UNCRC Hope For Children, CARDET

About strengtheningasylum

Strengthening Asylum

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Follow me on Twitter

Post Categories

Archives

%d bloggers like this: