//
you're reading...
cyprus updates, international updates

Η δουλεμπορία και η δουλεία  στην σημερινή Ευρώπη και στην Κύπρο – 30 Ιουλίου

trafficworld

Έχουμε σήμερα προσδώσει στην δουλεία τον χαρακτήρα μιας μορφής καταπίεσης που ανήκει στο παρελθόν ή σε χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού ορίζοντα, με την πραγματική κατάσταση να είναι δυστυχώς διαφορετική. Η διακίνηση και εμπορία προσώπων ελάχιστα διαφέρει από τα παλιά σκλαβοπάζαρα, πέρα από το γεγονός ότι δεν λαμβάνει χώρα σε μια δημόσια πλατεία αλλά σε μη φανερά μέρη, σε συνθήκες παρανομίας. Η προβολή στις ειδήσεις τέτοιων υποθέσεων στην Κύπρο είναι συνηθισμένη, για να ξεχαστεί όμως αμέσως, αφήνοντας το ζήτημα στην άκρη μέχρι τη επόμενη φορά που θα απασχολήσει στιγμιαία την κοινή γνώμη.

Το Trafficking παρόλα αυτά, η στρατολόγηση και η μετακίνηση δηλαδή προσώπων εντός ή εκτός εθνικών συνόρων από άτομα με πρόθεση να τα ωθήσουν σε αναγκαστική εκμετάλλευση, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες και βαθιά ριζωμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διακινητές ελέγχουν τα θύματά τους μέσω απειλών, βίας, εξαπάτησης, δόλου ή απειλών για χρήση βίας εναντίον συγγενών και φίλων των θυμάτων, εξαναγκάζοντας τα κυρίως σε σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση, σε συνθήκες κανονικής δουλείας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των θυμάτων εμπορίας εντός των κρατών-μελών της υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο με τις γυναίκες να αποτελούν το 80%. Στην Κύπρο μόνο το 2014 εντοπίστηκαν 46 νέα τέτοια θύματα, ενώ την τριετία 10-12 εντοπίστηκαν 129 θύματα, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστούμε πόσα δεν εντοπίζονται ποτέ. Με αφορμή το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο, η 30η Ιουλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Trafficking in Persons).

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο λόγος περί ύπαρξης σύγχρονου δουλεμπορίου στην ίδια μας την κοινωνία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση υπερβολή. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ιδιαίτερα για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μείωση στις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το πρόβλημα παραμένει. Αυτό δεν αφορά μόνο την σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και άλλες μορφές εμπορίας προσώπων, που παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, με κυριότερη την υπερεκμετάλλευση μέσω καταναγκαστικής εργασίας αλλά και την εμπορία οργάνων, την επαιτεία, τους καταναγκαστικούς γάμους και τις παράνομες υιοθεσίες.

trafficked-stats-board-jpeg

Παρά την πρόοδο που έχει αναγνωριστεί και από την έκθεση του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το trafficking, η αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει προβληματική. Τα αναγνωρισμένα θύματα αναγκάζονται συχνά να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να εξαρτώνται από φιλανθρωπίες για την εξασφάλιση στέγης και διατροφής. Υπάρχει καίρια ανάγκη για πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο της ίδιας της κυπριακής νομοθεσίας όσο και του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, που περιλαμβάνει την υποχρέωση της Πολιτείας για εξασφάλιση της ευημερίας των θυμάτων, παρέχοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προστασίας, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. Για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων η ουσιαστική διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι επίσης κρίσιμη, καθώς η υπερεκμετάλλευση τους συντηρεί την κερδοφορία των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων.

Εμείς, σαν Future Worlds Center, στα πλαίσια της λειτουργίας της Μονάδας Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (URVT), παρέχουμε ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη σε θύματα εμπορίας, καθώς βιώνουν σκληρό και βασανιστικό εξαναγκασμό διαφόρων μορφών.  Παράλληλα αναδεικνύουμε το κρίσιμο ζήτημα της συχνής αντιμετώπισης των θυμάτων σαν εγκληματίες ή μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και τις σοβαρές δυσχέρειες στην παραχώρηση ασύλου, ακόμα και σε αναγνωρισμένα θύματα, περιπτώσεις με τις οποίες ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι.

Συχνά μας διαφεύγει ότι η εμπορία προσώπων στην Κύπρο δεν αποτελεί μια δευτερεύουσας σημασίας αδικία, αλλά ότι πρόκειται  για μία σύγχρονη μορφή δουλείας, με το δουλεμπόριο να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας μας. Η ανάδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος και η ανάγκη συντονισμένης δράσης από την κοινωνία είναι αναγκαία για την ουσιαστική αντιμετώπιση ενός φαινομένου που στοιχειώνει την σύγχρονη ‘’πολιτισμένη’’ κοινωνία μας, υπενθυμίζοντας το σκοτεινό πρόσωπο πολλών πλευρών της καθημερινότητας.

Future Worlds Center

Humanitarian Affairs Unit

30 Ιουλίου, 2015

Advertisements

About strengtheningasylum

Strengthening Asylum

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Follow me on Twitter

Post Categories

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: