//
you're reading...
asylum seekers, children, refugees

Ξεφεύγοντας από τον πόλεμο: όταν προστασία σημαίνει να μένουν παιδιά πίσω

 

Μια βαθειά συγκινητική φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από λίγες μέρες. Η φωτογραφία ‘’συνέλαβε’’ ένα μικρό κορίτσι σε ένα καταυλισμό Σύρων προσφύγων, με τα χέρια τεντωμένα στον αέρα, να παραδίδει τον εαυτό της στην φωτογραφική μηχανή που νόμισε για όπλο. Είχαμε βεβαίως ακούσει πολλά για το δράμα των Σύριων προσφύγων, αλλά η μαγνητική έλξη που έκανε την φωτογραφία αυτή τόσο διάσημη μάλλον οφείλεται στα μεγάλα στρογγυλά μάτια του μικρού κοριτσιού που μας καρφώνουν, απαιτώντας από μας να μην στρέψουμε το βλέμμα αλλού. Οι περισσότεροι ίσως να κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να την γλυτώσουμε από την κατάσταση στην οποία βρέθηκε, αν μας δινόταν η ευκαιρία.

VIRAL PHOTO

Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι τέτοιες ιστορίες έχουν πιο άμεση σχέση με μας από ότι νομίζουμε. Η Κύπρος είναι προορισμός για ένα σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες χώρες αριθμό Σύρων προσφύγων. Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ τους βρίσκονται περιπτώσεις πατέρων ή μητέρων που αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο χωρίς, για βίαιους λόγους, να μπορέσουν να πάρουν τα παιδιά τους μαζί τους, ελπίζοντας να επανενωθούν όταν φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο.

Μια πρόσφατη αλλαγή όμως στην νομοθεσία περί προσφύγων της Κυπριακής Δημοκρατίας τον τελευταίο Απρίλη έχει καταστήσει αδύνατο για πρόσφυγες από την Συρία να επανενωθούν με τα παιδιά τους. Η Κύπρος έχει ενισχύσει τον διαχωρισμό μεταξύ των δύο καθεστώτων που δίνονται σε πρόσφυγες, δηλαδή το καθεστώς ‘’πρόσφυγα’’ και το καθεστώς ‘’συμπληρωματικής προστασίας’’, με το να αφαιρέσει το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης από άτομα με το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, που είναι και το καθεστώς που δίνεται στους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες εδώ. Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο είχε εκφράσει τότε σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις αλλαγές που περιόρισαν βασικά δικαιώματα των βίαια εκτοπισθέντων ατόμων που αναζήτησαν άσυλο στην Κύπρο και τους δόθηκε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας αντί ‘’πρόσφυγα’’. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία, τους πάρθηκε το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές δεν λαμβάνουν υπόψη τις δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται συνήθως οι πρόσφυγες. To Humanitarian Affairs Unit του μη κυβερνητικού οργανισμού Future Worlds Center είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, τονίζοντας ότι οι αλλαγές εμπεριέχουν παραβιάσεις του διεθνές και Ευρωπαϊκού δικαίου και αδυνατούν να τηρήσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η οικογένεια του Χ, ο οποίος αιτήθηκε άσυλο μαζί με την σύζυγο του και ένα από τα δύο ανήλικα παιδιά του και του δόθηκε πρόσφατα καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Λόγω των βομβαρδισμών και της καταστροφής του σπιτιού τους στην Συρία αναγκάστηκαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω και την επτάχρονη τους κόρη νομίζοντας την για νεκρή. Φθάνοντας στην Κύπρο όμως ειδοποιήθηκαν ότι η κόρη τους είχε επιβιώσει. Το ανήλικο κορίτσι μένει τώρα σε άθλιες συνθήκες σε ένα στάβλο μαζί με άλλα εφτά άτομα, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και του χωρισμού από τους γονείς της, οι οποίοι προσπαθούν απελπισμένα να φέρουν το επτάχρονο κορίτσι στην Κύπρο.
Λόγω των περιορισμών των νέων αλλαγών, οι γονείς τις δεν έχουν όμως το δικαίωμα να την φέρουν εδώ. Έχουν εδώ και καιρό αιτηθεί στις Αρχές, βασιζόμενοι σε προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, να επιτρέψουν στην κόρη τους να έρθει στην Κύπρο και στην οικογένεια της.

Αυτή είναι μόνο μία από μια σειρά περιπτώσεων που βρίσκονται στα χέρια των Κυπριακών αρχών. Το κορίτσι στην φωτογραφία μάλλον θα παραμείνει για πολύ καιρό στο μυαλό μας. Αλλά δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να συγκινηθούμε από τραγικές ιστορίες εκτοπισμένων παιδιών του πολέμου. Βρισκόμενοι σε μια κοινωνία με μακρά ιστορία προσφυγιάς, δεν μπορούμε παρά να συγκινηθούμε όχι μόνο από το κορίτσι στην φωτογραφία αλλά πρωτίστως για αυτά που μπορούμε όντως να κάνουμε κάτι. Η Κύπρος έχει μερικές ζωές τέτοιων παιδιών του πολέμου στα χέρια της, απλά η φωτογραφία τους δεν έχει ακόμα παρθεί.

Humanitarian Affairs Unit – Future Worlds Center

boysinarefugeecampin002

Advertisements

About strengtheningasylum

Strengthening Asylum

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Follow me on Twitter

Post Categories

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: