//
you're reading...
asylum seekers, deportation, refugees, unaccompanied minors, uncategorised

Παλαιστινιος της Συριας βρισκεται για 3 μερες εγκλωβισμενος στην νεκρη ζωνη

Παλαιστίνιος της Συρίας βρίσκεται για 3 μέρες εγκλωβισμένος στην νεκρή ζώνη –Το Υπουργείου Εσωτερικών αρνείται να του επιτρέψει  να υποβάλει αίτηση ασύλου

Αιτητής ασύλου, Παλαιστίνιακής καταγωγής από τη Συρία, κατέφυγε μέσω κατεχομένων στις 4/09 στην Κυπριακή Δημοκρατία για ν’αναζητήσει άσυλο από τον πόλεμο και τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Ωστόσο , οι αρχές αρνούνται να του επιτρέψουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο απέλασής του στην Συρία.

Ο Παλαιστίνιος από τη Συρία, βρίσκεται από την Τετάρτη εγκλωβισμένος στη νεκρή ζώνη μπροστά από το Λήδρα Πάλας, χωρίς στέγη και με ελάχιστη τροφή που του παρέχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατόπιν άρνησης των αρχών της Δημοκρατίας να του επιτρέψουν να υποβάλει άτιημα ασύλου και να εισέλθει στις ελέυθερες περιοχές. Σύμφωνα με το κ Δημήτρη Δημητρίου, νομικό συμβούλου του οργανισμού Future Worlds Center, ο επί καθήκοντι  αστυνομικός τον  πληροφόρησε ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές να μη δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε οποιοδήποτε παρουσιάζεται οικειοθελώς στην Αστυνομία στο Λήδρα Πάλας με σκοπό να ζητήσει προστασία/άσυλο.

Η άρνηση αυτή αποτελεί καταστρατήγηση βασικών αρχών του προσφυγικού δικαίου και περαιτέρω αντιβαίνει στην πολιτική της μή επιστροφής προσώπων στην Συρία, που φέρεται – σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Δημοκρατίας- ότι ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνέχιση της άρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμορφθωθεί με τις πρόνοιες του νόμου αλλά και με τις θέσεις διεθνω΄ν οργανωνισμών για το θέμα των προσφύγων της Συρίας, θα συνεπάγεται  επιστροφή αυτού του ανθρώπου στα κατεχόμενα και ενδεχόμενη απέλασή του στην Συρία, ελλείψει νομικής δυνατότητας για την προστασία προσφύγων στα κατεχόμενα.

Στην πρόσφατη παρέμαβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ου ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, .Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλα τα κράτη « να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία σε Σύριους που  εγκαταλείπουν τη χώρα και να διασφαλίσουν των ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θεσμού του ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού του Ιουνίου, προστασία σε όσους εγκαταλείπουν την Συρία πρέπει να περιλαμβάνει τέτοια μεταχείριση που να διασφαλίζει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου και να διασφαλίζει τα ελάχιστα ανθρωπιστικά πρότυπα, περιλαμβανομένων της πρόσβασης στην επικράτεια και στην ασφάλεια, προστασία από την επαναπροώθηση και πρόσβαση στα στοιχειώδη αγαθά για επιβιώση, όπως στέγαση, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με βάση τις διεθνείς όσο και τις εθνικές υποχρεώσεις έναντι των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, η Κύπρος οφείλει να επιτρέψει την υποβολή αιτημάτων ασύλου σε οποιδήποτε Ασυτνομικό σταθμό στην Δημοκρατία, είτε εισέρχονται νόμιμα είτε παράνομα στη Δημοκρατία. Το άρθρο 11 (2) της περί Προσφύγων νομοθεσίας προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου υποβάλλονται στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας κατά την άφιξη ή εντός της Δημοκρατίας σε οποιοδήποτε Αστυνομικό σταθμό. Επίσης, το άρθρο 11 (3) προβλέπει ότι σε περίπτωση όπου ο αιτητής δεν είναι σε θέση να υποβάλει γραπτώς το άιτημά του μπορέι να το υποβάλει προφορικά και έχει υποχρέωση ο επί καθήκοντι αστυνομικός να φροντίσει όπως αυτή καταγραφεί στον καθορισμένο τύπο.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να επιτρέψει πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου σε άτομα που προσεγγίζουν τον Αστυνομικό σταθμό στο Λήδρα Πάλας με σκοπό να ζητήσουν άσυλο. Η πρώτη τρανταχτή άρνηση του Υπουργείου, η οποία καταδικάστηκε από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, συνέβη τον περσμένο Μαίο, όταν οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο σε παιδιά από τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίοι ήταν ασυνόδευτοι και πιθανά θύματα εμπορίας. Η δεύτερη αφορούσε την περίπτωση Πακιστανού υπηκόου το Αύγουστο, ο οποίος εκουσίως προσέγγισε τον Αστυνομικό Σταθμό στο Λήδρα Πάλας προκειμένου να υποβάλει αίτηση ασύλου. Η άρνηση από τις αρχές οδήγησε στην επιστροφή του στα κατεχόμενα και στην εκτέλεση της απέλασής του στο Πακιστάν  κατα παράβαση του διεθνούς και Ευρωπαίκού δικαιου αναφορικά με την αρχή της μή επαναπροώθησης. Η τρίτη αρνηση, επίσης τον Αύγουστο, αφορούσε αιτητή ασύλου από τα νησιά Κόμορος, ο οποίος εκδιώχτηκε στα κατεχόμενα  και από  τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του.

About strengtheningasylum

Strengthening Asylum

Discussion

No comments yet.

Leave a comment

Follow me on Twitter

Post Categories

Archives