//
you're reading...
Amnesty International, asylum seekers, deportation, detention

Διεθνης Αμνηστια v. ΥΠΕΣ

Το Κυπριακό κράτος δικαίου αμφισβητεί την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά την κράτηση μεταναστών στην Κύπρο αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα γιατί καμία νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ στην Κύπρο, είτε όσο αφορά τους μετανάστες, είτε όσο αφορά εμάς τους Κύπριους.   Αν δεν έχουμε την  δυνατότητα να αντιληφθούμε τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματός μας  και ανταυτού τα παρουσιάζουμε πάντοτε  όλα όμορφα και ωραία, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε για θετικές αλλαγές που θα επιφέρουν βελτίωση και πρόοδο.

Στη δήλωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι ‘η  κριτική και η σχετική αναφορά εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας εκλαμβάνεται ως μια ευκαιρία η οποία επιτρέπει μια γόνιμη διαβούλευση’  παρά ταύτα αποκαλεί ‘κατηγορίες ‘ τα ευρήματα του διεθνούς οργανισμού και στη συνέχεια τα απορρίπτει. Το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία είναι ένας  οργανισμός με πολυετή πείρα σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οποίας οι εκθέσεις  αναγνωρίζονται ως αξιόπιστες πηγές από διεθνή και εθνικά δικαστήρια ανά το παγκόσμιο, ή τουλάχιστο σε χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα το αρμόδιο Υπουργείο.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας είναι βασισμένα σε ενδελεχή έρευνα που διεκπεραίωσαν εμπειρογνώμονες οι οποίοι επισκέφτηκαν προσωπικά τους διάφορους χώρους κράτησης στη Κύπρο, μιλώντας με κρατούμενους, με κρατικούς υπαλλήλους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, διασταυρώνοντας τα ευρήματα και τις ανησυχίες τους με τους προαναφερθέντες  προτού εκδώσουν την σχετική έκθεση.  Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται από τη Διεθνή Αμνηστία κατά κανόνα σε όλες τις εκθέσεις που εκδίδονται ανα το παγκόσμιο εξού και αποτελούν αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.

Η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που χειρίζεται θέματα ασύλου, μετανάστευσης και παράνομης διαμονής. Αντιθέτως αυτά αποτελούν προκλήσεις των περισσοτέρων χωρών του  Δυτικού κόσμου.  Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι πολλοί κρατούμενοι δεν είχαν νόμιμη παραμονή στην Κύπρο, αλλά διερευνά κατά πόσο η Κύπρος έχει εξετάσει τις εναλλακτικές πρακτικές κράτησης που αξιοποιούνται σε άλλες χώρες και οι οποίες  παρεμπίπτοντος είναι πιο ανθρώπινες και επιβάλλουν λιγότερο οικονομικό βάρος στο κράτος. Επιπλέον εξετάζει κατά πόσο εφαρμόζονται τα δικαστικά διατάγματα, σε ποιο βαθμό συνάδουν οι συνθήκες κράτησης με διεθνή πρότυπα, εάν ενημερώνονται οι κρατούμενοι σχετικά με τους λόγους κράτησής τους και του δικαιώματος τους σε πρόσβαση στην νομική αρωγή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι αρμόδιο για αυτά τα θέματα, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τα ευρήματα της έκθεσης έτσι ώστε να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, ιδιαίτερα εν όψει της επικείμενης Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Θα μπορούσε να δεχθεί ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις στις διαδικασίες, να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα αποστέλλοντας κρατικούς λειτουργούς που χειρίζονται τα συγκεκριμένα θέματα στα κρατητήρια για να μιλήσουν με τους κρατούμενους και να ακούσουν τους αντιπροσώπους τους. Δυστυχώς όμως επέλεξε την συνήθη κυπριακή πρακτική, τα σκούπισε όλα κάτω από το χαλί και έβγαλε τη Διεθνή Αμνηστία αναξιόπιστη.

Η πλήρης έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας στο http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR17/001/2012/en/36f06387-9ce6-43df-9734-a4550fa413d6/eur170012012en.pdf και το δελτίο τύπου του Υπουργείου δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=94646.

Advertisements

About strengtheningasylum

Strengthening Asylum

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Follow me on Twitter

Post Categories

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: